ontwerpend leren

in de klas

 
 
 

Elkaar aanvullen

‘Samen in de klas’ stimuleert leerkrachten en ouders om samen les te geven vanuit hun eigen expertise. De lessen zijn eenvoudig online te vinden op www.samenindeklas.nl, zeer waardevol voor de leerlingen en vooral heel erg leuk om te doen.

Tingue Klapwijk is leerkracht op OBS Valkenbos in Den Haag, de school waar het project officieel is gestart. Ze vertelt graag over haar ervaringen met ‘Samen in de klas’. Tingue Klapwijk: “Ik ben leerkracht in de bovenbouw van OBS Valkenbos. Ik heb al meerdere lessen samen met ouders mogen verzorgen.”

Samen uitdiepen

“Zo heb ik bijvoorbeeld samen met een vader (historicus) een les gegeven over de Romeinen. Nu weet ik daar zelf best veel van, maar je merkt dat je elkaar heel goed kunt aanvullen. Je staat samen sterker en je kunt het onderwerp steviger neerzetten. Het is mooi dat je samen zo’n onderwerp kunt uitdiepen. Dat is niet alleen voor mij heel erg leuk, je ziet met name het enthousiasme van de leerlingen. Daarbij vinden ze het ook gewoon heel erg interessant als er eens iemand anders voor de klas staat. Zeker als het ook nog jouw eigen vader of moeder is.”

Duidelijk en makkelijk

“De lessen zijn goed voorbereid en staan al helemaal uitgewerkt op papier. Dat is prettig, want het kost me niet veel extra tijd. Ieders rol is duidelijk, waarbij je natuurlijk altijd de vrijheid hebt om dit aan te passen.

Het vinden van enthousiaste ouders is niet heel lastig. Wij vragen bij de intake al naar de expertise van de ouders en leggen het concept uit. Veel ouders geven aan het leuk te vinden om op deze wijze betrokken te worden bij de school van hun kinderen.”

Wil je als school het contact met ouders intensiveren en creativiteit blijven stimuleren? Dan is  ‘Samen in de klas’ een goede optie om te bekijken. De lessen kunnen gemakkelijk worden uitgerold op een andere school.